23.4.2019 : 8:19 : +0200

Torre de defensa originària del segle XI, que ha sofert diverses modificacions i ampliacions fins a l'actualitat.

Torre Balldovina

És, de tot el Barcelonès nord, l'únic edifici romànic que ha arribat íntegre als nostres dies. Es tracta d'una torre de planta circular, de parament irregular fet amb pedres i carreus de diverses mides, més aviat petites, coronada amb merlets restaurats modernament.

Fa 19 m d'alçada i 7,75 m de diàmetre, i s'alça sobre uns fonaments irregulars que sobresurten del diàmetre de la torre. A la base, el gruix dels murs és de 2,40 m, però a cada pis el mur s'aprima per la part interior, fent un graó, fins que, a la planta superior, l'amplada de les parets esdevé d'1,40 m.

Amb el pas del temps, a la torre es van anar obrint portes i finestres. La porta de la planta baixa i l'entrada actual al primer pis són evidentment modernes. Hi ha una altra porta al nivell del primer pis, amb arc dovellat de mig punt, que probablement és afegida o reformada. Aquest primer pis és cobert amb una cúpula que deu ser d'època barroca, època en què aquest espai va ser destinat a capella de la casa contigua. L'entrada original és segurament una porta amb llinda i arc de descàrrega adovellat al damunt, a 12 m d'alçada, al nivell del segon graó d'estrenyiment del mur. El muntant de l'esquerra (entrant per aquesta porta) és refet, i al seu costat hi ha una espitllera.

A Catalunya encara es conserven algunes torres similars a la Balldovina. Per la tipologia d'aquesta torre, per les característiques del seu parament i per la porta del 2n pis, hem d'atribuir aquest edifici al segle XI.

Font: JOAN ROSÀS (1992), Catalunya Romànica, vol. XX, pàg. 269.

Més informació