19.4.2019 : 6:42 : +0200

L’exposició de referència del Museu anomenada “Santa Coloma de Gramenet: la muntanya, el riu, la ciutat” és relativament recent (2003-2006). És una exposició de la història i la continuïtat del territori colomenc i la seva població, des de l’assentament dels ibers al Puig Castellar fins al moment actual. En aquests moments només es poden visitar els àmbits de “la muntanya” (planta 1) i “el riu” (planta 2) ja que l’àmbit de “la ciutat” resta pendent d’executar.

El riu

A la planta 2 del Museu hi trobem l’àmbit de l’exposició “el riu”, dedicat al lligam del riu Besòs amb la història del poble, des de l’època medieval fins al seu apogeu com a zona agrícola, ja ben entrat el segle XX. El procés evolutiu, funcional i físic de la Torre Balldovina com a torre de defensa, masia i casa d’estiueig exemplifica el desenvolupament al llarg de la història del poblament de Santa Coloma de Gramenet.

Al llarg de l’exposició es dóna protagonisme a tres personatges representatius de tres moments diferents de la història de Santa Coloma: Francesc Grony (segle XIV), Jaume Galobardes (segles XVIII-XIX) i Josep Maria de Sagarra (segles XIX-XX):

«Guardaré i vull guardar aquest jurament que he prestat, en la mesura que jo sàpiga i comprengui, d’ara i endavant a partir d’avui, amb l’ajuda de Déu, creador del cel i la terra...» (Jurament de fidelitat a Francesc Grony, 1343).

«Llibre de Jaume Galobardes d’aquest poble de Santa Coloma de Gramenet, àlias del Besòs (...) Començant a escriure-hi avui dia 10 del mes d’abril de l’any 1817.» (Manuscrit de Jaume Galobardes, 1817).

«La meva infantesa hauria estat una manifestació ofegada, mutilada i raquítica, sense la gran contrapartida rural de la nostra finca de Santa Coloma de Gramenet, durant els tres mesos d’estiu...» (Memòries de Josep Maria de Sagarra, 1954.

Recorregut de l'exposició

Sala 6. Santa Coloma als segles XI-XIII
- Un indret anomenat Gramenetum
- La Torre Balldovina, una torre de defensa

Sala 7. La Santa Coloma feudal i agrícola
- Francesc Grony, senyor de Santa Coloma
- La Torre Balldovina, una explotació agrícola
- El molí d’en Ribé
- Jaume Galobardes, el pagès il·lustrat

Sala 8. El riu Besòs

Sala 9. La Torre Balldovina, una casa d’estiueig. La família Sagarra