23.4.2019 : 8:21 : +0200

Torre de defensa originària del segle XI, que ha sofert diverses modificacions i ampliacions fins a l'actualitat.

Refugi antiaeri

La Torre Balldovina, durant la Guerra Civil, era la residència d’estiueig del dramaturg Josep Maria de Sagarra. Arrel del fracàs del cop militar a Catalunya i de la imposició de les forces revolucionàries al carrer, la propietat va ser requisada i convertida en seu del Comitè de Defensa de Gramenet del Besòs.

Allà, aprofitant un antic hipogeu excavat a l’Edat Mitjana, i davant dels bombardeigs aeris que estava patint Catalunya, es va habilitar un refugi antiaeri. En fou només un dels prop de 150, entre construïts i a mig construir, que hi havia a la ciutat el juliol de 1938. Actualment només se n’han pogut situar vint-i-cinc, i de tots ells, el de la Torre Balldovina és l’únic que es conserva en bon estat, donant-se la coincidència, a més, que està al subsòl del Museu.

L’any 2008 es va projectar l’obertura al públic d’aquest refugi del Museu Torre Balldovina, amb la finalitat d’assegurar la seva conservació futura i de que servís com a escenari immillorable per donar a conèixer la història dels bombardeigs sobre la població de Santa Coloma.

D’aquesta manera, setanta anys després dels pitjors bombardeigs aeris sobre la població civil catalana, es vol retre homenatge a les víctimes de la guerra aèria i encetar un projecte de ciutat encaminat a la conservació dels llocs de memòria de la guerra i la resistència que esdevingui una eina de primer ordre per a la preservació de la memòria local, i la divulgació de la història i els valors democràtics entre les generacions actuals i futures.