22.2.2019 : 1:50 : +0100

Properes exposicions

CATIFES DE CIMENT. El món de la rajola hidràulica

1 novembre - 16 desembre de 2018

 

L'exposició "Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica" és una reivindicació de la rajola hidràulica com a objecte estretament vinculat a l'arquitectura catalana, a més d'haver estat bastament utilitzat entre 1890 i 1930.

El discurs expositiu que s'ha articulat ens permet saber on situar-ne els orígens, quins han estat els seus principals fabricants, la seva tècnica i veure l'evolució del seu disseny. De les diverses arts aplicades que conformen l'arquitectura modernista, la rajola hidràulica és un dels elements més originals i menys coneguts.

Probablement el fet que sigui un tipus d'objecte pensat per ser trepitjat —amb les connotacions negatives que aquest acte porta associades— ha causat que se n'hagi estudiat poc la naturalesa, la tècnica i l'evolució, i que encara avui se'n negligeixi la conservació o la salvaguarda quan es restaura un edifici antic. Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaven van comptar amb la col·laboració d'artistes i arquitectes reconeguts, com ara Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó, entre d'altres.