19.4.2019 : 6:40 : +0200

Activitats per a grups

Museu Torre Balldovina, el museu de la ciutat

Recorregut per l'edifici de la Torre Balldovina (segles XI-XX) per conèixer el museu de la ciutat, la  seva història, i l’exposició sobre la història de Santa Coloma.

Santa Coloma medieval: Torre Balldovina i Molí d’en Ribé

Visita a la Torre Balldovina (torre de defensa del segle XI) i a les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé (molí fariner del segle XIV) com a conjunt, com a propietat senyorial d'origen medieval. Per entendre millor el seu funcionament es visita també l’exposició del Museu, on s’explica el paper i la importància del Molí dintre de la Santa Coloma medieval i moderna.

Poblat ibèric Puig Castellar

Visita al jaciment per conèixer la cultura ibèrica i com vivien els ibers del Puig Castellar (qui eren, de què s’alimentaven, urbanisme, economia, comerç, rituals...). Durant el recorregut s’entra a l’habitatge ibèric reconstruït per explicar alguns aspectes i s’utilitzen els flips didàctics (interactius) dels ibers instal·lats al mateix jaciment.

Dels ibers laietans als estiuejants

Recorregut per la història de Santa Coloma de Gramenet que s’inicia amb la visita al poblat ibèric Puig Castellar, amb l’objectiu de conèixer aquesta cultura i la vida dels primers pobladors del municipi. Després, amb la visita a l’exposició del Museu Torre Balldovina «Santa Coloma de Gramenet: la muntanya, el riu, la ciutat», es recorre el territori colomenc des dels ibers fins la relació del riu Besòs amb la Santa Coloma de Gramenet feudal, agrícola i dels estiuejants.

Santa Coloma XIX-XX: nucli antic i primer creixement

Partint de l'església de Sant Josep Oriol, es fa un recorregut pels carrers que conformaren el primer nucli del poble i, posteriorment, el seu creixement cap a muntanya, el Fondo i el Raval, destacant els elements que han arribat fins als nostres dies (antics safareigs, mas Fonollar, can Roig i Torres, Església Major).