Poblat ibèric

Incoat BCIN el jaciment ibèric de Puig Castellar

Amb data 14 d’agost s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Resolució CLT/2933/2023, de 3 d’agost, per la qual s’incoa expedient de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Zona arqueològica, el jaciment ibèric de Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i Montcada i Reixac (Vallès Occidental), i s’obre un període d’informació pública.

Des de l’any 1997 que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet,  l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre Excursionista Puigcastellar estan treballant en un projecte de recerca, conservació i difusió del jaciment ibèric de Puig Castellar. 

La recuperació del jaciment i la seva divulgació a través del Museu Torre Balldovina, on s’exposen bona part dels materials trobats, es veurà així reforçada amb aquesta figura jurídica de protecció.  

El poblat ibèric Puig Castellar és l'element del patrimoni arqueològic més important de la ciutat, i constitueix, sense dubte, un símbol emblemàtic i d'identitat per a Santa Coloma de Gramenet. El Puig Castellar o “Turó del Pollo” de Santa Coloma de Gramenet és un dels jaciments amb una tradició més antiga en l’arqueologia ibèrica del nostre país, ja que les primeres excavacions es duen a terme al primer terç del segle XX i perduren, amb algunes aturades, fins a l’actualitat. 

La seva estratègica ubicació, amb control visual del Pla de Barcelona d’un tram del Maresme i de bona part del Pla del Vallès, l’ocupació continuada del poblat al llarg de tot el període ibèric de la que es mostren  gairebé 5.000 m2  excavats, molts d’aquests consolidats i adequats per a la visita pública, i la quantitat i diversitat de les col·leccions, amb una completa oferta museística, fan del Puig Castellar un conjunt monogràfic de primer ordre de la cultura ibèrica.

Més informació:

Tribuna d’Arqueologia

DOGC publicació incoació Puig Castellar