Molí d’en Ribé. Fer farina del segle XIV al XX
Exposició temporal
Del 31 d’agost al 10 de novembre de 2024
Inauguració: dissabte 31 d’agost, a les 20 h
De la plaça de Pau Casals als jardins del Museu, es conserven les restes arqueològiques d’un molí fariner medieval mogut per la força de l’aigua que va estar en funcionament des del segle XIV fins a l’any 1916. Conèixer el seu funcionament, la seva evolució, el seu paper en la història, les excavacions que s’hi han fet i les peces ceràmiques recuperades, posa en relleu la importància del Molí d’en Ribé en l’esdevenir de Santa Coloma de Gramenet. Avui, totalment excavat i restaurat, forma juntament amb la Torre Balldovina un conjunt historicoarquitectònic d’època medieval i moderna de primer ordre, un patrimoni d’aquest període únic recuperat per a la ciutat.
Activitats
Dissabte 31 d’agost, a les 20 h
Inauguració de l’exposició
Dissabte 31 d’agost, a les 20.30 h
Brindis amb hipocràs, una beguda molt apreciada des de l’edat mitjana fins al segle XVII, a càrrec de KUANUM
Diumenges 8 de setembre, 13 d’octubre i 10 de novembre, a les 11.30 h
Inscripció completa els dies 13 d’octubre i 10 de novembre
Visites guiades a l’exposició “Molí d’en Ribé. Fer farina del segle XIV al XX”, que es completaran amb la visita a les restes arqueològiques del Molí que es conserven in situ, a la plaça de Pau Casals.
La visita conjunta als dos espais, que anirà a càrrec de David Torres –arqueòleg que va dirigir les darreres excavacions i també comissari de l’exposició– permet tenir una visió global i entendre el funcionament del molí, seguir la seva evolució, el seu paper en la història de Santa Coloma de Gramenet, conèixer les excavacions que s’hi han fet i veure algunes de les peces ceràmiques recuperades, les quals formen part de l’herència material que ens ha llegat el molí. També ens posa en relleu la importància de protegir aquest patrimoni ja que és un element clau en el creixement històric i l’evolució de la ciutat durant els 7 segles que va estar en funcionament.
Dimecres 9 d’octubre, a les 19 h
Conferència “La vaixella dels senyors de la Torre. Un conjunt ceràmic del segle XVII recuperat del Molí d’en Ribé”, a càrrec de David Torres, arqueòleg i comissari de l’exposició.
En la xerrada coneixerem les peces ceràmiques de vaixella de taula i atuells cuina del segle XVII recuperades al Molí d’en Ribé, una petita part de les quals està exposada actualment al Museu. És una selecció de les més de 600 peces de vaixella i terrissa de taula de producció catalana, a més de tota una gran varietat d’atuells de cuina: plats de diferents diàmetres, escudelles, escalfetes, tupins, gerres, olles, cassoles, greixoneres, tapadores... Es tracta d’un conjunt molt interessant tant per l’heterogeneïtat de formes com pel volum de peces recuperades que són a més molt homogènies cronològicament..
Dimecres 16 d’octubre, a les 19 h
Conferència “La Torre Balldovina i el Molí d’en Ribé al segle XIV, segons el seu administrador Pere Faliu”, a càrrec de Carles Vela Aulesa, doctor en Història Medieval per la Universitat de Barcelona.
Es tracta d’una xerrada que ens explicarà diferents aspectes de l’economia de la Torre Balldovina i el Molí d’en Ribé al segle XIV, a partir d’un document conservat a l'Arxiu Històric de la Catedral de Barcelona. De fet és un llibre de comptes, d’una trentena de folis, que l'administrador de la torre, Pere Feliu, va fer durant la seva gestió, el curs 1349-1350. Els comptes es refereixen principalment al que podríem anomenar la "reserva" del domini, aquelles propietats que es gestionaven directament. Hi apareixen també referències a terres que diversos pagesos tenien a cens, però la comptabilitat és bàsicament la de la torre central i, sobretot, dels seus molins, entre ells el Molí d’en Ribé.
Diumenge 20 d’octubre, a les 11 h
Taller de ceràmica: el bol del Molí d’en Ribé, on els participants tindran l’oportunitat de crear un bol del tipus trobat al Molí d’en Ribé, emprat per menjar escudelles i sopes, decorat de color blau.
El taller, que anirà a càrrec de Spirals Ceràmics Barcelona, consistirà a fer un bol amb la tècnica de planxa utilitzant un motlle per donar-li forma. Un cop la peça prengui la duresa de cuir, es decorarà amb engalba. Les peces resultants es duran al taller de la ceramista conductora del taller per bescuitar (enfornar a 900 graus), després esmaltar i finalment tornar a enfornar a 1.220 graus. Les peces resultants del taller es podran recollir uns dies després a la Recepció del Museu. Les places per fer el taller són limitades.
Per participar a les visites guiades i al taller cal inscriure’s prèviament al correu-e museutorreballdovina@gramenet.cat o tel. 933 857 142.