Neandertals a Catalunya
Exposició temporal
Del 12 de novembre de 2019 al 6 de gener de 2020
L’exposició Neandertals a Catalunya és una revisió didàctica de l’estat de recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i més concretament a Catalunya, on darrerament han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra.
A partir de textos, gràfics, mapes, vídeos i reproduccions de fòssils i eines, a l’exposició es responen una sèrie d’interrogants com ara què menjaven, quines creences tenien, com era el seu entorn, on es localitzen els jaciments neandertals a Catalunya o quines connexions genètiques tenim amb ells, entre molts altres temes.
La mostra acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments, a partir d’un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors, i ens presenta els quatre jaciments més importants del territori: l’Abric Romaní, les Coves de Serinyà, la Roca dels Bous i la Cova del Gegant.
La mostra, comissariada per Josep Maria Fullola, director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona, i Francesc Xavier Hernàndez, director del Grup de Recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, ha estat produïda pel Grup de Recerca del Quaternari-SERP i pel Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Sitges i el Museu d’Arquelogia de Catalunya, i amb el suport de Molècula. Xarxa de Professionals en Museografia.