Caput aut Navis. A cara o creu


Exposició temporal

De l’11 de novembre de 2021 al 9 de gener de 2022

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars a l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra presenta un recorregut temàtic i lúdic per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, la mostra convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format (tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements), que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

Vídeos accessibles i web de jocs amb història

L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom.

Al portal del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil es presenten vuit vídeos  especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives on es presenten els continguts en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui amb variants, es continuen jugant. La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil·lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al·lusius procedents de diferents èpoques. L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

Activitats

Taller “Ludi Romanorum: juguem com els romans”


Activitat adreçada al públic familiar i adult que comprèn una breu visita a l’exposició “Caput aut navis. A cara o creu” i la posada en pràctica de diversos jocs del món antic: amb el desenvolupament d’una extensa mostra de jocs romans de taula i de terra, d’interior o a l’aire lliure, aquesta proposta lúdica vol apropar als i les participants a gaudir i recuperar aquell univers lúdic que mai ens ha deixat, posant en pràctica alguns dels jocs que eren habituals en l’antiguitat grecollatina, i descobrint algunes petjades en altres que l’esdevenir històric ha anat transformant.

Lloc: Museu Torre Balldovina

Dates: Dissabte 18 i diumenge 19 de desembre

Hora: 12 h

Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat o tel. 93 385 71 42

A càrrec de Kuanum