Santa Coloma de Gramenet: la muntanya, el riu, la ciutat


Exposició permanent

L’exposició fa un recorregut per la història local i el territori donant protagonisme a aquells moments històrics que més incidència, rellevància o, almenys, més vestigis patrimonials han deixat. Al mateix temps, posa en relleu aquells elements geogràfics que més han condicionat l’evolució històrica de Santa Coloma. Per això, a partir dels tres elements físics bàsics del terme, es desenvolupen els diferents temps històrics de Santa Coloma, destacant-ne els elements del patrimoni que exemplifiquen l’evolució humana i natural del territori.

La muntanya (Puig Castellar)


És l’espai natural on s’instal·len els ibers. És en aquest àmbit on es plantegen les característiques de la serralada de Marina, la configuració i les característiques del territori verge, alhora que s’explica la vida dels habitants del Puig Castellar dintre de la cultura ibèrica i la romanització.

El riu (Besòs)


Des de la seva desembocadura fins al pas pel congost de Montcada, es ressegueix la història de Santa Coloma des de l’època medieval fins al seu apogeu com a zona agrícola, a l’inici del segle XX. És la Santa Coloma feudal, agrícola i dels estiuejants.

 La ciutat


Sobrevola el territori que ocupa la ciutat actual (Santa Coloma), plantejant la gènesi de la mateixa, la seva evolució, els ritmes de creixement i la seva adaptació a l’orografia del terreny, tot repassant la vida dels seus habitants, tant dels autòctons com dels nouvinguts.

Presentació de l'exposició