Neandertals a Catalunya


Exposició temporal

Del 12 de novembre de 2019 al 6 de gener de 2020

L’exposició Neandertals a Catalunya és una revisió didàctica de l’estat de recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i més concretament a Catalunya, on darrerament han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra.

A partir de textos, gràfics, mapes, vídeos i reproduccions de fòssils i eines, a l’exposició es responen una sèrie d’interrogants com ara què menjaven, quines creences tenien, com era el seu entorn, on es localitzen els jaciments neandertals a Catalunya o quines connexions genètiques tenim amb ells, entre molts altres temes.

La mostra acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments, a partir d’un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors, i ens presenta els quatre jaciments més importants del territori: l’Abric Romaní, les Coves de Serinyà, la Roca dels Bous i la Cova del Gegant.

La mostra, comissariada per Josep Maria Fullola, director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona, i Francesc Xavier Hernàndez, director del Grup de Recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, ha estat produïda pel Grup de Recerca del Quaternari-SERP i pel Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Sitges i el Museu d’Arquelogia de Catalunya, i amb el suport de Molècula. Xarxa de Professionals en Museografia.

Activitats entorn de l’exposició


Dimarts 12 de novembre, 19.30 h

Inauguració de l’exposició amb una visita guiada a càrrec de Joan Daura i Montse Sanz, membres del Grup de Recerca del Quaternari (SERP) de la Universitat de Barcelona.


Diumenge 17 de novembre, 12 h, en el marc de la Setmana de la Ciència

Taller familiar gratuït entorn als neandertals. 

Inscripcions al Museu, tel. 93 385 71 42, museutorreballdovina@gramenet.cat.


Prepara la visita a l'exposició

Plaça de Pau Casals, s/n, 08922 Santa Coloma de Gramenet
Apartat de correus 62, 08921 Santa Coloma de Gramenet

Telèfon: 93 385 71 42

Correu electrònic: museutorreballdovina@gramenet.cat

De dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h

Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h

Juliol: de dimarts a dissabte, de 17 a 21 h

TANCAT: 1 i 6 de gener, del 15 al 22 d’abril, 1 de maig, 10 de juny, 11 i 24 de setembre, 25 i 26 de desembre; tots els dilluns, diumenges de juliol i el mes d’agost.

Entrada gratuïta

Transports

Autobusos: B14, B15, B18, B20, B80, B81, B84, M19, M27, M28, M30, N6, N8, V33
Metro: L1 estació Santa Coloma; L9 estació Can Peixauet

Aparcament

Entrada pel c. Cultura / Sant Carles (sol·liciteu autorització a Consergeria)
Els autocars poden aparcar a l’av. Santa Coloma, prop de l’edifici del Museu

Edifici accessible