Poblat ibèric Puig Castellar


Situat al cim del turó del mateix nom dintre del Parc de la Serralada de Marina, constitueix un símbol emblemàtic i d'identitat per a Santa Coloma.

A 303 m d’alçada i amb una superfície lleugerament superior als 4.000 m2, les magnífiques condicions defensives i de control de territori fan pensar que devia ser un poblat important. Aquest emplaçament li permetia la visió i la comunicació amb els assentaments propers, ja que controlava un tram important de la línia de costa, la desembocadura del Besòs, el pla de Barcelona i el pas cap a l’interior, cap al Vallès.

Fou ocupat des del segle VI aC fins a l’inici del segle II aC, moment en què és abandonat, possiblement a causa dels esdeveniments relacionats amb la Segona Guerra Púnica, i pertanyia al poble dels laietans, el qual habitava el territori que s’estenia des del riu Llobregat fins a la Tordera i cap a l’interior per la vall de Llobregat i el Vallès.

L’activitat econòmica més important era l’agricultura, i també practicaven la caça, la ramaderia i la pesca com a activitats complementàries.

L’organització urbana del poble ens indica que els seus pobladors pertanyien a una societat complexa i organitzada. L’estructura urbanística s’adapta a les característiques del terreny i les cases s’aixequen en terrasses que salven desnivells.

Cap de Setmana Ibèric a Santa Coloma 2024

El  5 i 6 d’octubre se celebra el 24è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, esdeveniment al qual el Museu Torre Balldovina s’hi afegeix cada any organitzant activitats, tant al mateix Museu com al poblat ibèric Puig Castellar: visites, tallers, jocs, etc.

El Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. És una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys: una societat avançada amb ciutats, pobles i fortaleses, que comerciaven amb grecs, fenicis i romans, i de la qual ens han arribat molts vestigis.

Més informació