Participació ciutadana i recollida d'objectes

Memòria d'una pandèmia

#memoriespandemia #PatrimonisConfinats

Campanya de participació ciutadana i recollida de material per documentar la crisi del coronavirus

 

QUÈ I PERQUÈ

El Museu Torre Balldovina inicia la campanya Memòria d’una pandèmia de recollida de documentació i objectes per testimoniar el pas de la COVID-19 per Santa Coloma.

L’objectiu és preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i objectes que ajudin a interpretar l’impacte de la pandèmia mundial a la nostra ciutat.

Aquest fons material pot ser molt divers: cartells que anuncien el tancament de comerços, dibuixos, objectes domèstics relacionats amb la quarantena i el distanciament social, EPIs (guants, màscares, bates i altre material sanitari), nous productes creats per fer front a la pandèmia, obres d’art a l’espai públic, o ítems que representen projectes i iniciatives comunitàries. Aquests materials, que es convertiran en patrimoni cultural, poden fer referència a les etapes de confinament o bé a fases posteriors, d’adaptació i tornada a la normalitat, per tal de documentar el llarg periple de la pandèmia.

El material donat esdevindrà el patrimoni cultural que les properes generacions podran vincular amb aquesta crisi que primer és sanitària, però també social, econòmica i cultural.

Aquesta és una campanya que es realitza de forma coordinada amb diferents museus de les xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus d’Etnologia de Catalunya i això ens permetrà, una vegada finalitzada la campanya, posar en comú el material donat, i avaluar-ne el resultat per tal de poder fer-ne una lectura transversal i en clau de país i desenvolupar un projecte comú de divulgació.

 

COM PARTICIPAR

Si tens material que creus que pot ser d’interès envia’ns un missatge a l'adreça museutorreballdovina@gramenet.cat. Us agrairem que el missatge contingui informació bàsica com:

  • Nom i cognom de la persona que fa la donació.
  • Fotografia de l'objecte o document que es vol cedir. Si es tracta d’un objecte material, ens posarem en contacte amb tu per indicar-te com fer l’entrega. I si es tracta d’un arxiu digital el pots adjuntar directament al correu.
  • Breu descripció del context o informació rellevant sobre l’objecte o o allò que descriu la fotografia, vídeo o missatge de veu.

Totes aquelles persones que disposeu de material que vulgueu cedir i tingueu dubtes, podeu escriure al mateix correu museutorreballdovina@gramenet.cat i també us assessorarem de com procedir.

Els participants en el projecte “Memòries de pandèmia” autoritzen el Museu Torre Balldovina a exhibir, publicar, difondre o reproduir les imatges, els àudios i els textos que ens facilitin, sense que comporti cap tipus de compensació.