Activitats al Museu i al Poblat ibèric

Cap de Setmana Ibèric a Santa Coloma

El proper cap de setmana 1 i 2 d’octubre se celebra el 22è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, esdeveniment al qual el Museu Torre Balldovina s’hi afegeix cada any organitzant activitats, tant al mateix Museu com al poblat ibèric Puig Castellar: visites, tallers, jocs, etc.

El Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya.  És una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys: una societat avançada amb ciutats, pobles i fortaleses, que comerciaven amb grecs, fenicis i romans, i de la qual ens han arribat molts vestigis.

Aquest 22è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a l'enigma de la llengua ibèrica. Us convidem a aprendre tot el que s’ha descobert fins ara entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l'escriptura, desenvolupada a partir del segle V aC, la qual continua sent una gran incògnita sense resoldre: la podem llegir, però no sabem què signifiquen les seves paraules!

Podeu compartir les vostres experiències i grans moments a través del hashtag #csi_ibers

Més informació

 

ACTIVITATS

 

Dissabte 1 d’octubre, al MUSEU TORRE BALLDOVINA

11 h 


Reobertura de l’exposició permanent del Museu dedicada a la cultura ibèrica, amb millores en la seva presentació i l’ampliació d’alguns àmbits.

Visita guiada «Els ibers de Santa Coloma», per conèixer la seva escriptura a través de les peces arqueològiques amb inscripcions que conservem dels ibers del Puig Castellar, algunes d’elles força excepcionals, com el pes de pedra. 

 

11.30 h


Taller d’escriptura ibèrica, per practicar l’enigmàtica escriptura ibèrica sobre diferents suports. El ibers desenvoluparen la seva pròpia escriptura, basada en un sistema alfabètic i sil·làbic que sabem llegir, ja que coneixem el valor fonètic dels signes, però que no podem pas comprendre perquè desconeixem el significat de les paraules, de manera que no sabem què diuen els seus escrits.

 

Diumenge 2 d’octubre, al POBLAT IBÈRIC PUIG CASTELLAR

D’11 a 14 h


Activitats familiars «Vols saber com escriurien els ibers el teu nom?», per descobrir un dels aspectes menys coneguts de la cultura ibèrica: la seva llengua i escriptura. Practicarem l’encunyació de la moneda i l’escriptura amb l’alfabet iber en diferents suports. La mòlta de cereals i els jocs completaran un entretingut matí.

 

11.15 i 12.15 h


Visita guiada «El poblat de Puig Castellar». Us explicarem els darrers treballs arqueològics, entrareu a l’habitatge ibèric reconstruït i estarà operatiu el mòdul d’interactius instal·lat al jaciment. 

 

12.30 h i 13.30 h


Els poblats de la Laietània se saluden. Comunicació amb miralls amb el jaciment ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès.

 

Totes les activitats seran amb reserva prèvia. Inscripcions a: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 933 857 142 (places limitades)

Diumenge 2 d’octubre, amb motiu de les visites guiades al poblat ibèric Puig Castellar durant la celebració del Cap de Setmana Ibèric, l’accés al jaciment estarà restringit entre les 10.30 h i les 13.30 h.