Educació


Projecte educatiu

El nostre programa educatiu és fruit de l'experiència d'anys de treball i consta d'una trentena de propostes adreçades als diferents nivells educatius. L'objectiu és difondre el nostre patrimoni arqueològic i arquitectònic, la nostra història, la nostra diversitat i el nostre entorn cultural i natural de forma lúdica, participativa i formativa. 

  • Apropa’t a la història: comprèn l’oferta adreçada al coneixement del patrimoni cultural, amb activitats i propostes que pretenen ser un suport i un complement a l’ensenyament per conèixer i aprendre a través de la història, bé a partir del contacte directe amb els testimonis del nostre passat (jaciments, objectes del Museu) o bé experimentant amb les tècniques pròpies dels nostres avantpassats.

  • Coneguem la natura: agrupa les activitats per al coneixement de la natura, amb propostes que pretenen ser un suport i un complement per als centres educatius per conèixer i apropar-se al medi natural i al nostre entorn en el sentit més ampli. La flora, la fauna, roques i minerals, el medi ambient, els estels... són alguns dels temes que us proposem per treballar, conèixer, experimentar i per aprendre a respectar

 

APROPA’T A LA HISTÒRIA

VISITES

En un recorregut per l’edifici de la Torre Balldovina (segles XI-XX) coneixerem la seva història, el Museu de la Ciutat i les seves exposicions.

INF  CI  CM  CS  ESO  SPO

En una visita a l’exposició permanent del Museu ens aproparem a la història de Santa Coloma de Gramenet, des de l’assentament dels ibers al Puig Castellar fins ben entrat el segle XX.

INF  CI  CM  CS  ESO  SPO

Dalt del turó del Pollo descobrirem qui eren, com s’organitzaven, com vivien i de què s’alimentaven els ibers del Puig Castellar. També entrarem en una de les seves cases.

CM  CS  ESO  SPO

A partir de l’exposició “27 de gener de 1939” i la projecció d’imatges, coneixerem els fets més destacats de la Guerra Civil a Santa Coloma de Gramenet.

CS  ESO  SPO

ITINERARIS

Tres itineraris per la ciutat ens descobriran alguns dels edificis més singulars i emblemàtics del patrimoni arquitectònic de Santa Coloma. 

CS  ESO  SPO

Viatjarem a la Santa Coloma dels segles XIX i XX guiats per la lectura de fragments de les Memòries de  l’escriptor Josep Maria de Sagarra, quan ens rememora la seva infantesa. 

ESO  SPO

On s’amagaven els nostres avantpassats quan sonaven les sirenes pels bombardeigs? En un recorregut descobrirem on i com eren alguns refugis antiaeris durant la Guerra Civil.

ESO  SPO

Aquest dia, amb la victòria dels nacionals, entren les tropes franquistes a Santa Coloma. Però què va passar durant la Guerra Civil a Santa Coloma? Quins llocs en van ser els protagonistes?

ESO  SPO 

Els darrers anys de la dictadura franquista a Santa Coloma són anys de reivindicació. Ens aproximarem a aquell període tot centrant-nos en els moviments socials i la lluita antifranquista.

ESO  SPO

TALLERS

Pujarem al cim del Puig Castellar per conèixer el seu poblat ibèric i ens aproximarem a la seva vida quotidiana convertint-nos en ibers per un dia.

CM  CS  ESO

La ceràmica a torn, el molí rotatori, l’alfabet ibèric i l’encunyació de moneda són aspectes innovadors dels ibers que posarem en pràctica, després de visitar l’exposició dels ibers del Museu. 

INF  CI  CM  CS  ESO

Què és el Paleolític? I el Neolític? Amb diferents activitats tornarem 9.000 anys enrere i coneixerem com vivien els nostres avantpassats a la prehistòria.

CM  CS  ESO

Tots serem Jans i Janes i també prehistòrics: caçarem amb arc i fletxes, farem pintures rupestres, moldrem gra i modelarem una ceràmica a mà i la decorarem.

INF CI 

Ens submergirem en el món romà a través del seu urbanisme, els seus edificis, les seves cases, el seu art… i a l’aula farem mosaics i llànties com els romans.

CM  CS  ESO 

Una torre de frontera del segle XI ens situarà a l’Edat Mitjana, per conèixer com vivien els pagesos, els artesans, el senyor feudal i les dames i els cavallers a l’època medieval.

CM  CS  ESO

El motiu de la celebració de la Diada de l’Onze de Setembre el trobem en aquesta època, un període de gran trasbals a Catalunya i de gran intercanvi comercial amb Amèrica.

CM  CS  ESO

Ens aproximarem al treball d’investigació arqueològica, als seus principis i als seus mètodes, a través de l’excavació i de la interpretació del material que hem trobat. 

CM  CS  ESO

On va néixer l’escriptura? Com era la numeració maia? I els jeroglífics egipcis? Com era l’escriptura cuneïforme dels sumeris? I la dels ibers? En aquesta activitat ho descobrirem i practicarem.

CM  CS  ESO

Mitjançant la tècnica del tiffany, molt utilitzada pel Modernisme, elaborarem la nostra pròpia composició.

CM  CS  ESO

Partint de la diversitat cultural de Santa Coloma, ens aproximarem a altres cultures del món amb les quals convivim per conèixer-les, entendre-les i respectar-les. 

CM  CS  ESO

En un entorn lúdic ens endinsarem en altres cultures tot practicant les seves tradicions: les ombres xineses, la dansa del ventre, el bindi dels hindús, els collarets hawaians o el joc Maklot d’Israel. 

INF CI

ESCAPE ROOM

El tresor de la Torre Balldovina

Ens endinsarem en una trama detectivesca, i posarem a prova les habilitats deductives i d’enginy, per descobrir el secret que la família Sagarra amaga a la Torre Balldovina.

CS  ESO

CONEGUEM LA NATURA

TALLERS

Després d’una ruta per diferents talls geològics i jaciments de minerals i de roques de Santa Coloma per recollir mostres, experimentarem a l’aula algunes de les propietats dels minerals. 

CM  CS  ESO

En un passeig per la muntanya coneixerem algunes plantes aromàtiques que després observarem amb lupa, n’obtindrem l’essència per destil·lació i en farem sals aromàtiques.

CM  CS  ESO

Sortirem de passeig per descobrir algunes plantes aromàtiques que després jugarem a identificar-les, n’obtindrem l’essència per destil·lació i farem un saquet aromàtic amb plantes.

CI

Després de conèixer els fenòmens atmosfèrics, el temps del nostre país i el cicle de l’aigua, sabrem com funciona una estació meteorològica i en construirem una per a la classe. 

CM  CS  ESO

Ens submergirem en un Planetari i ens orientarem en la nit: localitzarem la lluna, els planetes, les estrelles, les constel·lacions… Mirarem el cel per veure-hi tot l’Univers.  

INF  CI  CM  CS  ESO  SPO

L’acumulació de residus en l’àmbit domèstic ens obliga a reciclar-los i reutilitzar-los. Posem-hi imaginació i creativitat i construïm joguines amb deixalles domèstiques.

INF  CI  CM  CS 

L’entrada al Museu és gratuïta i les activitats amb monitor tenen preus diferents segons el material que s’utilitza, la durada, etc. Cal concertar sempre l’activitat prèviament i ser puntual.

En arribar us rebrà el monitor.  El mestre seguirà l’activitat i col·laborarà amb el monitor en la seva realització i en mantenir l’ordre mentre aquesta duri.

 INF - Educació Infantil

 CI - Educació Primària Cicle Inicial

 CM - Educació Primària Cicle Mitjà

 CS - Educació Primària Cicle Superior

 ESO Educació Secundària Obligatòria

SPO Educació Secundària Postobligatòria

Informació i reserves

Telèfon: 93 385 71 42

museutorreballdovina@gramenet.cat