L'Avalot, 30 anys de teatre de carrer


Exposició temporal

Exposició del 23 d'octubre de 2015 al 10 de gener de 2016

L’Avalot és una companyia de teatre de carrer que crea esdeveniments en l’espai i en el temps. Quan s’acaben, desapareixen per quedar només en la memòria dels espectadors, perquè el teatre és un art efímer. Però alguna cosa en resta: eines i petjades. Les eines són tots els elements que han fet servir per posar en peu l’espectacle: màscares, titelles, escenografies, vestuaris, estructures, tot el que cal carregar a la furgoneta abans de tornar a casa. Les petjades són les fotografies, els enregistraments en vídeo, els cartells, els programes, les notes a la premsa.

Tots els elements que es van poder veure han estat utilitzats en algun moment en un espectacle de l’Avalot o d’alguna altra companyia. Això sí: tots han estat construïts al taller de l’Avalot. A més, s'hi van afegir algunes petjades: fotos, cartells... per poder mostrar una mica la trajectòria artística de l’Avalot al llarg d'aquests trenta anys.

El treball artístic de l’Avalot ha girat bàsicament al voltant de dues propostes: espectacles de carrer de gran format amb pirotècnia i espectacles al voltant del món de la fira.

Àmbits de l'exposició

Aquest àmbit de treball comença amb L’extraordinari viatge de Madam Dugongo i la seva companyia de fenòmens (1992), un espectacle sobre freaks -els monstres de fira- basat en números de màgia i varietats. Aquest treball l’aniran desenvolupant i variant, creant, en la mateixa línia, algun número nou com El canari canó (1996). Carpa Fosca (2007) i Els secrets de Mr. Stromboli (2013), aquest últim a mitges amb la companyia El que ma queda de teatre, són hereus d’aquell primer espectacle.

El segon àmbit sobre el que gira el treball artístic de l’Avalot té a veure amb el propi naixement de l’Avalot: van sortir de la Colla de Diables de Santa Coloma, i ja el primer espectacle Festa Ibera (1985) barrejava acció teatral i pirotècnia. A partir d’aleshores van anar creant espectacles que combinaven grans elements, acció i pirotècnia: “Caos” (1988), “Di”mecres de Cendra” (1989), “A Sotaterra” (1990), “Bonito paseo por el terror y la muerte” (1993), “Dinomaquia!” (1999), “Proyecto Cabeza” (2001), “Drakoi” (2002) i “Dinomaquia2” (2006). Són sobretot “Caos”, “Dinomaquia!” i “Dinomaquia2” els espectacles que han permès a la companyia fer actuacions arreu de Catalunya i d’Espanya, però també a França, Portugal, Itàlia, Anglaterra, Escòcia, Alemanya, Equador i Veneçuela.