Visites guiades


El Museu ofereix un ampli ventall de visites per donar a conèixer el patrimoni arqueològic i arquitectònic de Santa Coloma de Gramenet.

Des del poblat ibèric Puig Castellar, situat al cim del turó del Pollo, fins als edificis més emblemàtics de construcció més recent. Alguns espais es poden visitar lliurement, i en altres casos el museu organitza visites en grup puntualment.

El Museu també ofereix de manera permanent visites guiades per la ciutat adreçades a grups organitzats al llarg de tot l’any (excepte a l’agost). En aquest cas cal fer-ne reserva prèvia i es poden combinar dues o més activitats alhora.

Per obtenir informació sobre les activitats o bé resoldre qualsevol dubte sobre el contingut de les visites, podeu contactar amb museutorreballdovina@gramenet.cat

Museu Torre Balldovina, el museu de la ciutat


Recorregut per l'edifici de la Torre Balldovina (segles XI-XX) per conèixer el museu de la ciutat, la  seva història i l’exposició sobre la història de Santa Coloma.

Poblat ibèric Puig Castellar


Visita al jaciment per conèixer la cultura ibèrica i com vivien els ibers del Puig Castellar (qui eren, de què s’alimentaven, urbanisme, economia, comerç, rituals...). Durant el recorregut s’entra a l’habitatge ibèric reconstruït per explicar alguns aspectes i s’utilitzen els flips didàctics (interactius) dels ibers instal·lats al mateix jaciment.

Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina


 Durant la Guerra Civil, la Torre Balldovina va ser requisada i convertida en seu del Comitè de Defensa de Gramenet del Besòs. A finals de 1936 s’hi instal·là la Comissió de Proveïments i, més endavant, el Servicio Fotográfico de la Subsecretaría de Aviación del Ministerio de Defensa Nacional. Allà, aprofitant un antic hipogeu excavat a l’Edat Mitjana, es va habilitar un refugi antiaeri.

Aquest refugi, del tipus de galeria de mina, s’ha museïtzat amb la finalitat d’apropar el visitant als temps de la Guerra Civil i, en concret, a la guerra de Gramenet del Besòs.

Santa Coloma medieval: Torre Balldovina i Molí d’en Ribé


Visita a la Torre Balldovina (torre de defensa del segle XI) i a les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé (molí fariner del segle XIV) com a conjunt, com a propietat senyorial d'origen medieval. Per entendre millor el seu funcionament es visita també l’exposició del Museu, on s’explica el paper i la importància del Molí dintre de la Santa Coloma medieval i moderna.

Dels ibers laietans als estiuejants


Recorregut per la història de Santa Coloma de Gramenet que s’inicia amb la visita al poblat ibèric Puig Castellar, amb l’objectiu de conèixer aquesta cultura i la vida dels primers pobladors del municipi. Després, amb la visita a l’exposició del Museu Torre Balldovina «Santa Coloma de Gramenet: la muntanya, el riu, la ciutat», es recorre el territori colomenc des dels ibers fins la relació del riu Besòs amb la Santa Coloma de Gramenet feudal, agrícola i dels estiuejants.