Històric d'exposicions

Espero una postal

Dels bilions de postals editades en gairebé un segle i mig, moltes han arribat fins a nosaltres com a petits episodis de vida que una lectura atenta permet classificar en temàtiques gairebé universals. La postal té un emissor i un receptor —o uns emissors i uns receptors— que es mouen generalment en l’àmbit privat, però no secret, ja que la postal està concebuda per ser enviada sense la intimitat d’un sobre, encara que no sempre és així. Notícies de la família, de l’estimat o l’estimada, de les persones amigues i d’aquelles que hem conegut ocasionalment viatgen d’un lloc a l’altre del món o dins d’una mateixa ciutat per transmetre tota mena de desitjos i de novetats, que ara ens proposem de revelar.

Més informació

Imatges contra l'oblit

A 'Imatges contra l'oblit', nou palestins residents a Catalunya comparteixen la seva memòria sobre Palestina, a partir d'objectes, documents i fotografies que han guardat. Concretament, ens expliquen la Nakba al 1948, un procés d'expulsió de més de 800.000 palestins que van ser forçats a abandonar les seves llars i ciutats per esdevenir refugiats. 75 anys després, aquest procés d’expulsió encara continua avui en dia.

Més informació

L'escola, llum de llibertat! L’educació durant la Segona República

Com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, l’exposició «L'escola, llum de llibertat!» vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú.

Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que entre gener i desembre de 2023 aniran presentant una selecció d’objectes i documentació provinent de les seves col·leccions i dels arxius municipals, relacionats amb diferents àmbits sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

Més informació

Santa Coloma de Gramenet, + de 4.000 anys de patrimoni

El patrimoni és un dels signes més sòlids d’identitat d’una col·lectivitat, de manera que constitueix un element clau a l’hora de conèixer la trajectòria històrica i el desenvolupament cultural, econòmic i urbanístic d’una ciutat.

Des del 2021 l’Ajuntament està treballant en la modificació del Pla especial de protecció del patrimoni de Santa Coloma de Gramenet per adaptar el Pla vigent als nous reptes del segle XXI. 

Més informació

Veure Vídeo

800 anys del Pessebre

La nit de Nadal de l’any 1223 al poble de Greccio, a l’Umbria d’Italia, Sant Francesc d’Assis va impulsar una representació del naixement de Jesús. Tot i que existeixen representacions artístiques anteriors del misteri de Nadal, aquesta concretament es considera com el punt de partida de la tradició de representar pessebres en totes les seves formes i modalitats.

Més informació

Què mengem avui?

Tothom vol menjar cada dia. Però com és que tots ho fem diferent? El que mengem és resultat del que tenim a l'abast, del que ens han explicat que és bo i dolent, del que sabem preparar...

Més informació

Helios Gómez: tinta, denúncia i revolució

Helios Gómez Rodríguez (Sevilla, 1905 - Barcelona, 1956) va ser un pintor, cartellista i poeta, membre de les avantguardes culturals barcelonines de principi del segle XX. La vida, l’obra i la personalitat d’aquest artista destaca per la seva heterodòxia i pels contrastos, així com per la seva proximitat a les diverses revolucions ideològiques i estètiques de la primera meitat del segle XX.

Més informació

Dona’m corda! 75 anys Centre Excursionista Puigcastellar

El Centre Excursionista celebra 75 anys, amb una llarga trajectòria de vida excursionista, d’activitats culturals, de salvaguarda del patrimoni, de fer reverdir l’entorn natural, de dedicació als infants... Des dels seus inicis sempre ha estat una entitat transversal, amb varietat de seccions, des de la més esportiva –com la de Muntanya– a les més culturals –com les de Sardanes, Estudis, Cultura–; el Col·lectiu Ciutadà o Grup Infantil. També acull l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran, la Coral Tanit...

+ Informació

 

Veure vídeo

Museus i Liceu: una història compartida

Museus i Liceu: una història compartida és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. Aquesta acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país.

+ Informació

Estiueig de proximitat, 1850-1950


L’exposició “Estiueig de proximitat, 1850-1950” vol ajudar a mirar i repensar d’una altra manera el paisatge dels entorns actuals de la ciutat de Barcelona. Malgrat els canvis derivats de la gran densificació urbana es pot rastrejar la petjada d’una vella pràctica social relacionada amb la salut: l’estiueig aristocràtic, burgès i menestral, de mar i de muntanya, en un radi no superior a 50 km de la capital de Catalunya.

+ Informació

Visca la República! 14 d’abril de 1931. 90 anys

Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, aquesta mostra vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú. 

Memòria en Xarxa és una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, una exposició dispersa en el territori articulada a l’entorn d’un fet històric que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

+ Informació

Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència 

Aquesta exposició proposa posar el focus en un moment singular, brillant, d’aquesta història. És el moment de la Segona República. Perquè, com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a casa nostra va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat per oferir una mirada nova i modernitzadora.

+ informació

Caput aut navis

En català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars a l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra presenta un recorregut temàtic i lúdic per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

+ Informació

Veure vídeo

Santa Coloma de Gramenet desapareguda

Aquesta exposició presenta un conjunt de fotografies fetes entre el darrer quart del segle XIX i el darrer quart del XX. Un segle d’intensos canvis a Santa Coloma de Gramenet, que passa de poble rural a vila urbana degut al creixement de la població, fet que suposa una enorme transformació del paisatge colomenc.

Més informació

 

Veure vídeo

La vaixella dels senyors de la torre

Les excavacions del Molí d’en Ribé de l’any 2009 van lliurar un important conjunt de peces, de vaixella de taula i d’atuells de cuina, datat entre finals del segle XVI i el tercer quart del segle XVII. Aquesta vaixella pertanyia als senyors de la Torre Balldovina d’aquell moment, els Riber, família que la va tenir en propietat durant els segles XVII i XVIII i d’on prové el nom del molí.

+ informació

Joan Vicente Castells. L’home de la cartera

En el marc dels actes per commemorar el primer centenari del naixement de Joan Vicente Castells, es va poder visitar al Museu Torre Balldovina l’exposició “Joan Vicente Castells. L’home de la cartera” creada amb la finalitat de recuperar la seva figura i de donar a conèixer la seva aportació cultural a la ciutat.

+ Informació

 

Veure vídeo

El Farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy

Quan la gana aguditza l'enginy”, una mostra que ens explica com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951, i que vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure. La mostra està dividida en deu àmbits on hi són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre d’altres.

+ Informació

 

Veure vídeo

De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut

L’exposició “De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut” presenta una selecció de gravats de mitjans del segle XIX fins a finals del segle XX, a través del quals es pretén il·lustrar l’evolució que ha experimentat el gravat com a llenguatge i tècnica utilitzat pels artistes d’aquesta època com Arp, Canals, Casas, Corot, Delacroix, Ernst, Guinovart, Lichtenstein, Matisse, Miró, Picasso, Ponç, Ràfols Casamada, Renoir, Rodin, Smith, Tàpies, Tharrats, Togores, Utrillo o Warhol.

+ Informació

 

Veure vídeo

Catalunya, terra cooperativa

 

Del 17 de setembre al 25 d’octubre de 2020

 Al llarg de la seva història, Catalunya ha estat un territori fèrtil per a les pràctiques d’autogestió i de cooperació social. De l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu en va resultar una terra de cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus, una institucionalitat obrera extraordinàriament rica i plural, que catalitzà la resolució material col·lectiva de necessitats en molts àmbits de la vida. Aquestes formes d’autoorganització s’actualitzen ara sota el paraigües de l’economia social i solidària, que beu directament d’aquella tradició per tal de construir nous horitzons comunitaris i populars. Unes pràctiques socials centenàries que, lluny d’esgotar-se, encaren el demà indagant fórmules organitzatives per transformar i transitar cap a una societat més equitativa i amb més justícia social i ecològica..

+ Informació

Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme

Del 30 de gener a l’1 de març de 2020

 

L’exposició abraça el període que va de la Segona República a l’inici de la Transició (1931-1977) i a través d’una recerca exhaustiva d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència mostra com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme. El govern de Franco, des del primer moment, va presentar Verdaguer com un geni de la nació espanyola.

+ Informació

1939, L’abans i el després. Celestí Boada, en el 80è aniversari del seu afusellament

Del 18 d’octubre de 2019 al 31 de març de 2020


Amb l'objectiu de commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola, 25 museus de la Xarxa de Museus Locals participen en la iniciativa «1939, L'abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida».

Es tracta d'una mostra dispersa al territori que assenyala aquestes institucions com a dipositàries de la memòria material i, per tant, també de la reflexió històrica dels precedents, els esdeveniments i les conseqüències de la guerra, així com el seu paper fonamental en la salvaguarda del patrimoni.

+ Informació

Neandertals a Catalunya

Del 12 de novembre de 2019 al 6 de gener de 2020

 

L’exposició Neandertals a Catalunya és una revisió didàctica de l’estat de recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i més concretament a Catalunya, on darrerament han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra.

A partir de textos, gràfics, mapes, vídeos i reproduccions de fòssils i eines, a l’exposició es responen una sèrie d’interrogants com ara què menjaven, quines creences tenien, com era el seu entorn, on es localitzen els jaciments neandertals a Catalunya o quines connexions genètiques tenim amb ells, entre molts altres temes.

+ Informació

En portada. 100 anys de premsa a Santa Coloma de Gramenet 1919-2019

Del 31 d’agost al 3 de novembre de 2019


Tot a la vida és comunicació. I res no defineix tan bé les característiques d’un territori en una època determinada com la seva premsa.

Enguany Santa Coloma celebra el centenari de la primera publicació periodística i, amb aquest motiu, el Museu Torre Balldovina presenta aquesta exposició que repassa els 100 anys de premsa a la ciutat, donant especialment protagonisme a la revista Grama, que enguany commemora el 50è aniversari de l’aparició del seu primer número (1969-2019), i al full municipal L’Ajuntament Informa, que celebra els 40 anys de publicació ininterrompuda (1979-2019).

+ Informació

Veure vídeo

Miguel Hernández. Poeta del poble

Del 15 de març al 28 d'abril de 2019. (Prorrogada fins al 16 de juny)

La mostra «Miguel Hernández, poeta del poble» recupera la figura d’aquest singular poeta i dramaturg valencià a través d’un recorregut per la seva vida des d’un doble vessant: literari i de memòria històrica. Gràcies a la recerca de l’investigador Ángel Sody. L’exposició, al Museu Torre Balldovina, ofereix una cronologia vital i creativa de l’artista.

 La mostra compta amb diversitat de materials (llibres, textos, epístoles, documentació, fotografies...), en alguns casos inèdits, i representa un testimoni únic de la història literària i social de la primera meitat del segle XX. Miguel Hernández (1910-1942) és conegut sobretot per la seva poesia. Vinculat per afinitat a la Generació del 27, les seves creacions poètiques van evolucionar des d’una poesia intimista cap a una poesia de caràcter social

+ Informació

Sota les bombes

Del 17 de febrer al 3 de març de 2019

La mostra, basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial, il·lustra aquesta guerra aèria sense precedents, amb documentació i imatges de l’època, sovint inèdites, per mostrar la crueltat del conflicte i els esforços del poble per sobreviure.

I és que, al llarg de tota la Guerra Civil, es va viure un setge aeri permanent on, per primera vegada a la història, s’atacava la rereguarda per destruir les indústries bèl·liques i per terroritzar la població civil.

+ Informació

Llorenç Serra, una mirada de futur

De l'1 de setembre al 21 d'octubre de 2018


En el marc dels actes per commemorar el primer centenari de la mort de Llorenç Serra (1918-2018), el Museu Torre Balldovina va presentar aquesta exposició per recuperar la figura de Llorenç Serra i significar la seva història a través d’un recorregut per la seva vida i els seus anys al capdavant de l’Ajuntament.

+ Informació

 

Veure vídeo

La Colmena. 100 anys d'esports i cultura (1916-2016)

Del 16 de desembre de 2016 al 26 de febrer de 2017

 

Recorregut per cent anys plens d'història, de transformació i de canvi, de l’històric local de La Colmena, des de la seva fundació com a cooperativa de consum fins a esdevenir un espai que aplega diversos grups culturals i esportius de la ciutat (coral, atletisme, teatre, ciclisme, escacs, billar...), bé com a seccions de la mateixa entitat o com a col·lectius autònoms que acull a la seva seu. Això la converteix en un centre de trobada del teixit social, cultural i esportiu de Santa Coloma durant molts i molts anys.

+ Informació

 

Veure vídeo

50 anys d'atletisme a Santa Coloma 1965-2015

Del 9 de març al 30 d'abril de 2016

Amb motiu de la commemoració dels cinquanta anys de la fundació de l’Atlétiko Santa Coloma i de la pràctica continuada i federada de l’atletisme a Santa Coloma (1965-2015), el Museu Torre Balldovina va presentar aquesta exposició temàtica sobre l’atletisme a la ciutat.

+ Informació

 

Veure vídeo

L'Avalot, 30 anys de teatre de carrer

Del 23 d'octubre de 2015 al 10 de gener de 2016

L’Avalot és una companyia de teatre de carrer que crea esdeveniments en l’espai i en el temps. Quan s’acaben, desapareixen per quedar només en la memòria dels espectadors, perquè el teatre és un art efímer. Però alguna cosa en resta: eines i petjades. Les eines són tots els elements que han fet servir per posar en peu l’espectacle: màscares, titelles, escenografies, vestuaris, estructures, tot el que cal carregar a la furgoneta abans de tornar a casa. Les petjades són les fotografies, els enregistraments en vídeo, els cartells, els programes, les notes a la premsa.

+ Informació

Església Major 1915-2015. Arquitectura i història

Del 5 de setembre al 18 d'octubre de 2015

En el marc de celebració del centenari de la inauguració de l’Església Major de Santa Coloma de Gramenet, el Museu Torre Balldovina va presentar aquesta exposició commemorativa, per donar a conèixer la història i l’arquitectura d’aquest edifici. L’Església Major és avui un dels edificis més destacats del patrimoni monumental de la ciutat, un referent visual i emblemàtic que, al llarg dels anys, n’ha esdevingut element iconogràfic.

+ Informació

 

Veure vídeo