Visca la República! 14 d’abril de 1931. 90 anys


Exposició temporal

Del 14 d’octubre de 2021 al 14 d’abril de 2022

Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, aquesta mostra vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú. 

Memòria en Xarxa és una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, una exposició dispersa en el territori articulada a l’entorn d’un fet històric que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

Visca la República! proposa una exposició dispersa en 25 museus de la demarcació de Barcelona, a partir d'una selecció d’objectes provinents de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis del període que s’inicia el 14 d’abril de 1931 amb la proclamació de la Segona República.

A través de diversos objectes i documentació, la mostra recull l’ambient de l’època en què l’entusiasme i la il·lusió de les classes populars, partits republicans i d’esquerres, del moviment obrer i de les forces sindicals contrasta amb la por i la recança d’una part de les classes dirigents i benestants fins al moment alienades amb el poder polític.

Amb instal·lacions singulars en cada museu, l’exposició se centra en els exemples de la nova governança que vol portar a la pràctica la utopia de la igualtat d’oportunitats de tradició republicana (llibertat, igualtat i fraternitat), fonamentada en l’ensenyament i l’extensió de la instrucció popular, laica i lliurepensadora.

El recorregut que es proposa és transversal en l’espai i el temps, es pot veure simultàniament a diferents municipis des del mes d’abril de 2021 fins a l’abril de 2022 i de manera conjunta en aquest web: https://www.diba.cat/web/visca-la-republica/visca-la-republica

Nous noms per a nous temps. El nomenclàtor durant la II República

El Museu Torre Balldovina participa en aquest projecte i dedica el mòdul de Santa Coloma als canvis de nom de diverses vies de la població que se succeeixen durant els primers anys de la República.