Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina


La iniciativa de recuperar i obrir el refugi antiaeri i incorporar-lo al patrimoni visitable de Santa Coloma s’ha d’entendre com una peça essencial per conèixer la història més recent de la ciutat.

Museu Torre Balldovina (pl. Pau Casals, s/n)

Durant la Guerra Civil, la Torre Balldovina va ser requisada i convertida en seu del Comitè de Defensa de Gramenet del Besòs. A finals de 1936 s’hi instal·là la Comissió de Proveïments i, més endavant, el Servicio Fotográfico de la Subsecretaría de Aviación del Ministerio de Defensa Nacional. Allà, aprofitant un antic hipogeu excavat a l’Edat Mitjana, es va habilitar un refugi antiaeri.

Aquest refugi, del tipus de galeria de mina, s’ha museïtzat amb la finalitat d’apropar el visitant als temps de la Guerra Civil i, en concret, a la guerra de Gramenet del Besòs.

El Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina és un projecte impulsat per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i en el qual hi han participat l’Àrea de Cultura i l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, i la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

La visita al refugi, que per les seves característiques constructives serà en grups reduïts i sempre acompanyats d'un guia, permet reviure algunes experiències utilitzant elements audiovisuals, plafons explicatius i objectes d'atrezzo. L’entrada al refugi es farà per l’accés que hi ha a la plaça de Pau Casals, on hi ha l’espai amb una museografia més potent pel fet de ser l’espai de majors dimensions i més polivalent. A partir d’aquí es recorrerà la galeria fins al final, amb sortida a l’interior del Museu.

Les visites guiades són amb reserva gratuïta d'entrades al telèfon 93 385 71 42 o al correu museutorreballdovina@gramenet.cat