Memòria Històrica


#NOOBLIDEM

Recuperar, preservar i difondre la memòria històrica de Santa Coloma esdevé fonamental per a la preservació dels valors democràtics, la llibertat, la pau i la justícia social. Conèixer què va succeir des de la Segona República fins a la fi del règim franquista, com també de la Transició fins a la democràcia, és un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per la consecució dels drets i les llibertats democràtiques.

 

Què pretenem?

  • Recuperar i conservar la memòria local.
  • Aprofundir en el coneixement d’una realitat silenciada.
  • Consolidar els valors del coneixement utilitzant la memòria històrica com a mètode per recuperar la identitat col·lectiva de la ciutat.
  • Donar a conèixer les últimes recerques sobre la història recent del nostre municipi.
  • Col·laborar amb persones, institucions i entitats interessades en la investigació històrica i divulgació del període a nivell local.

ARRENCA EL PROGRAMA DE MEMÒRIA HISTÒRICA 2021

Del 26 de gener al 14 d'abril

Exposicions, itineraris històrics, recitals, presentacions literàries, projeccions de documentals, conferències, espectacles, homenatges, taules rodones, debats... Una trentena d'activitats configuren enguany el conjunt d'actes commemoratius i de reflexió del Programa de Memòria Històrica. Diferents col·lectius, entitats ciutadanes i partits polítics, a més de diversos departaments de l’Ajuntament, han col·laborat en la realització del programa, oferint, d’aquesta manera, una mirada transversal i diversa.

El programa d'activitats arrenca el dimarts 26 amb l’obertura al Museu Torre Balldovina de l’exposició “El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy”. L’endemà, 27 de gener, cada any es commemora el dia en què les tropes franquistes van entrar a la ciutat al 1939, i és també el Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust. Per aquest motiu, sota el lema de les Nacions Unides “Sigues llum enmig de la foscor”, l’Ajuntament participa en l’acció que ha impulsat l’Amical de Mauthausen al nostre territori i es convida a la ciutadania a col·locar una espelma al llarg del dia en l’escultura-memorial dedicada als deportats als camps d’extermini nazis ubicada als Jardins de la Torre Balldovina.

El actes s’allargaran fins a finals de maig, i tindran un dels seus punts àlgids entorn al 14 d’abril, quan enguany es commemorarà el 90è aniversari de proclamació de la Segona República.