Converses al Lloc
Exercici de memòria, de diàleg i de reflexió sobre el passat recent de la nostra ciutat per donar a conèixer fets històrics de Santa Coloma de la mà dels seus protagonistes.
Les Converses al Lloc són un projecte que té per finalitat recuperar fets transcendents de la història recent de Santa Coloma de Gramenet a partir de la trobada d’un grup de persones que, amb distints papers i punts de vista, hi participaren directament.
La trobada es fa en el lloc on es donaren els fets (o en un lloc proper o relacionat) ja que, a més de recuperar el record del succés històric, es vol recuperar per a la memòria col·lectiva l’espai on esdevingué.
Les Converses estan obertes al públic, tant per a aquells que vulguin simplement assistir-hi com per a aquells que hi vulguin fer alguna aportació.
La vaga de Casadesport

L’any 1974, 420 dones treballaven a Casadesport, la fàbrica tèxtil més important de la ciutat. L’acomiadament d’un treballador va encetar una vaga de centenars de dones que lluitaven pel seus drets laborals. Després d’un mes de vaga i d’un tancament a la parròquia de Santa Rosa, la companyia va acomiadar la meitat de les empleades.
Vegeu vídeo
Quan Santa Coloma jugava a l'ACB

La primera conversa va tenir lloc el dissabte 14 de desembre de 2013, a les 12 h, al Pavelló Nou. L'any 1983 va néixer l'equip CB Licor 43 Santa Coloma (portava el nom del seu patrocinadori).
El club va estar tres temporades a la màxima categoria del bàsquet espanyol. Aquest tema, encara que és essencialment esportiu, supera amb escreix els límits del bàsquet per entrar de ple en la importància, o no, de tenir un referent extern que popularitzi i doni prestigi a la ciutat.
Vegeu vídeo part 1
Vegeu vídeo part 2
Vegeu vídeo part 3
La lluita de l'ambulatori

Va tenir lloc el dissabte 22 de març de 2014, a les 12 h, al Cafè-Cafè (antigament la granja de cal Sant de davant de l'ambulatori).
Al desembre de 1970, l'antic dispensari del carrer del Doctor Ferran va patir un incendi i va tancar les portes. Arran d'aquest fet i de l'enorme dèficit d'assistència mèdica que hi havia a la ciutat, al febrer de l'any següent van començar les mobilitzacions populars per demanar un nou ambulatori. Després de diverses manifestacions, el centre mèdic del carrer Major es va inaugurar a l'abril de 1972.
Vegeu vídeo part 1
Vegeu vídeo part 2
Vegeu vídeo part 3
Vegeu vídeo part 4
La recuperació del riu Besòs

La tercera conversa va tenir lloc el divendres 13 de juny de 2014, a les 18 hores, al Parc del Molinet, amb el riu Besòs de teló de fons. L'ecosistema del Besòs es va deteriorar seriosament a partir de la segona meitat del segle XX a causa dels abocaments i la sobreexplotació dels aqüífers. Després de la riuada del 1962, a més, es va decidir canalitzar el tram final del riu amb una llera de 130 metres d'ample i murs de formigó de 4 metres d'alçada.
A la dècada de 1980 es va constituir el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, una mancomunitat de municipis riberencs en el marc de la qual, per primera vegada, es va plantejar la possibilitat de restaurar el riu Besòs i recuperar-lo per a un ús propi d’espai públic. Des d'aleshores, la transformació del riu de claveguera a cel obert a parc fluvial s'ha fet realitat.
Vegeu vídeo part 1
Vegeu vídeo part 2
Vegeu vídeo part 3
Vegeu vídeo part 4
La immersió lingüística a les escoles de Santa Coloma

El 13 de desembre de 2014, a les 12 h, als Serveis Educatius de la ciutat va tenir lloc una trobada d’algunes de les persones que protagonitzaren la immersió lingüística a les escoles de Santa Coloma ara fa 30 anys, durant el curs 1983/84, per recordar aquesta experiència pionera impulsada per famílies, mestres i administracions que reivindicava l’educació en català en una població d'alumnes majoritàriament castellanoparlants.
Fa més de trenta anys, pares, mares, mestres, tècnics, polítics i alumnes van posar-se a treballar conjuntament per a que la llengua fos un element d’integració de totes les persones arribades a la nostra ciutat durant les dècades anteriors. Una tasca col·lectiva que va convertir Santa Coloma en un referent per a tota Catalunya.
Vegeu vídeo part 1
Vegeu vídeo part 2
Vegeu vídeo part 3
Vegeu vídeo part 4
El 23-F a Santa Coloma

Aquesta conversa va tenir lloc el 21 de febrer de 2015, a les 12 hores, a la Sala de Plens de l'Ajuntament.
L’intent de cop d’estat del 23 de febrer de 1981 es va viure de forma especialment intensa a Santa Coloma. A mitja nit, mentre l’alcalde i els regidors paraven atenció a la ràdio esperant notícies del Congrés dels Diputats, uns desconeguts van disparar contra l’Ajuntament. Sortosament no va haver-hi víctimes però podria haver estat una tragèdia ja que diversos projectils van impactar a la Sala de Govern.
Vegeu vídeo part 1
Vegeu vídeo part 2
Vegeu vídeo part 3
Vegeu vídeo part 4
Vegeu vídeo part 5
Xavier Valls i el Pla Popular

El 19 de juny del 2015, va tenir lloc a la plaça d’en Xavier Valls per recordar un fet ocorregut fa just 30 anys i que suposà una gran pèrdua per Santa Coloma: l’atemptat a l’Hipercor amb l’explosió d’un cotxe bomba col·locat per ETA, on malauradament va morir en Xavier Valls, juntament amb una vintena més de persones (tres d’elles també de Santa Coloma) i hi hagué nombrosos ferits.
Aquesta Conversa vol ser un acte per recordar i reivindicar la figura de Xavier Valls, una de les persones més rellevants de la història de Santa Coloma i, també, el seu llegat, especialment el Pla Popular, instrument clau de la transformació de la nostra ciutat amb l'arribada de la democràcia.